Промяна в усещането за справедливост, еднакъв достъп до правосъдие, конструктивен диалог с бизнеса по провеждането на съдебната реформа, прозрачност, ясна посока и добра комуникация на предприеманите промени.

За това са призовали участниците в конференцията "Съдебната реформа: гласът на бизнеса", която се е състояла в СУ "Св. Климент Охридски", съобщиха от Американската търговска камара, която е организатор на форума, заедно с Британско-българска бизнес асоциация и Конфиндустрия България в партньорство с Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Целта на форума е била бизнесът да заяви ясно позицията си, че е необходимо в България да заработи съдебната система, която да гарантира стабилна и предвидима инвестиционна и бизнес среда.

"Темата за върховенството на закона не е нова за нас и нашите партньори от другите двустранни търговски камари", е заявил президентът на AmCham Красимира Чемишанска.

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, е призовала за единство в обществото и сред адвокатурата за действена и ефективна съдебна реформа.

"Нека участниците в реформата престанат да отстояват собствените си частно-служебни интереси, а да погледнат глобално. Адвокатите сме рицари на справедливостта", е посочила Негенцова и е призовала за реформа, даваща ефективен достъп до правосъдие.

"Бавното правосъдие е липса на правосъдие", е заявила британският посланик Емма Хопкинс. Според нея работещата съдебна система създава доверие сред инвеститорите, по-добро здравеопазване и качество на услугите, както и развита инфраструктура.

Посланик Хопкинс е казала, че е важно в каква посока ще се развива оттук нататък реформата, как ще се реши проблемът с претоварените съдилища.

Според нея би било честно търговете за обществените поръчки да се печелят не от кандидата с най-много връзки, а от най-конкурентния кандидат.

Посланикът на Италия Стефано Балди смята, че не е важно само какво се прави по съдебната реформа, но и какво е усещането в обществото за справедливост и корупция. Той смята, че това усещане може да се промени при три условия - постоянство, комуникация и доверие. Мнението му е, че е необходимо да има последователност в провежданите политики, да се комуникират правилно промените, за да разбират хората и инвеститорите реформите.

"Ангажираните с реформите трябва да внушават доверие", е подчертал посланикът.

Трябва да се гарантира еднаква защита за всички и еднакъв достъп до правосъдие", е посочила Марина Стронг, шарше д'афер в посолството на САЩ у нас.