"Тазгодишният Български кариерен форум, който от 3 години насам се провежда във Франкфурт на Майн, доказа, че има реални възможности да върнем младите в България. Това е едно от най-обнадеждаващите решения, които виждам по отношение на демографската криза в България.

Образовани родители ще създават образовани деца. За раждаемостта не трябва да се мисли "на всяка цена", както и като за бърз процес. Трябва да проявим далновидност и търпение, за да решим качествено този въпрос."

Това каза за Дир.бг д-р Султанка Петрова - зам.-министър в Министерство на труда и социалната политика.

Бизнесът у нас, обаче, също е в криза. Ще може ли да осигури достатъчно работни места, за да убеди младите българи в чужбина да се завърнат в родината и да се установят трайно тук? Да работят, да създадат семейства и да родят децата си в България?

На студентския форум във Франкфурт участваха фирми, потенциални работодатели от браншове, като софтуер, производство на бяла техника, търговски вериги и банково дело. Студентите, участници във форума пък следват в специалностите икономика, информатика, инженерни науки, фармация, архитектура, политология и право.

Въпросът е ще съумее ли бизнесът в България, който все по-рядко се радва на инвестиции отвън, да привлече тези млади хора у нас.

Повечето от младите участници във форума изразяват мнението, че биха се завърнали в родината, при близките си. Статистиката също е обнадеждаваща: средно между 20 и 30 български младежи провеждат стаж в компаниите-участнички във форума.

Стажантските програми са реалното постижение от този вид форуми. Срещата на студенти с представители на бизнеса във Франкфурт на Майн, очевидно дава добри, макар и скромни резултати. Хубавото е, че през тази година подобно мероприятие се проведе и в Лондон.

Идеята е подобни форуми да станат традиционни в повече точки на Европа. Особено там, където са най-големите диаспори на сънародници.