Планът е строго секретен, отпечатан в един екземпляр на 18.02. 1997 г. - седмица след регистрирането на ДОН в ЦСБОП. В плана за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия е разписано как за обекта Борисов трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та, пише в сайта "Бивол".

Целта била да се определи "приоритетната престъпна ориентация" на Бойко Борисов и при наличие на данни за престъпни действия той да бъде "реализиран", според "Бивол" -  арестуван.

В плана не се споменават причини като контратероризъм, Живков или за други политици, охранявани от Борисов.

От утвърдения план ставало ясно, че ДОН е била "сериозна и всестранна разработка на лицето". Подобни действия се предприемали само при наличие на достатъчно събрана предварителна информация, че обектът действително представлява опасност за закона. Периметърът на проучването започвал от родословното дърво и психологическия портрет до "приоритетната престъпна ориентация".

Текст от плана гласял недвусмислено, че едва при "наличие на данни и условия за декриминализиращо поведение (т.е. отдалечаване от престъпна дейност) на обекта (Бойко Методиев Борисов) по установения ред да се подходи към контакт и осъществи вербовка.

В случая "Бивол" разсъждава по две версии. Едната е, че Борисов не се е декриминализирал и затова не се е стигнало до вербовка. Така твърдят самият той и неговият вербовчик Младен Георгиев. Другата версия е, че се е стигнало до извода, че обектът е прекалено криминализиран и затова се е стигнало до ДОН, за да се провери неговата същност подробно. Не се изключва възможността на "Буда" да е била поставена тестова задача, на която предварително е бил ивестен резултатът на службите. Той обаче ги е подвел и е загубил кредит на доверие в своята надежност.

В плана освен събиране на информация за всички връзки и бизнеспартьори на обекта е било предвидено да се установят "методите, лицата и посредниците за проникване в държавните органи - в кои държавни органи, спрямо кои лица". Планирано е било да се "установи съпричастността на Борисов към мощните икономически групировки, под чие влияние се намират и с чий капитал работят". Както и да се изяснят "взаимоотношенията на обекта с лица и фирми, свързани с престъпни прояви". 

Според версията на Бойко Борисов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров, Делото за оперативно наблюдение "Буда" е заведено заради атентата срещу Цветелина Бориславова и е отделно от агентурното дело "Буда", като само имената им съвпадали.
Атентатът срещу Бориславова обаче се случва на 27 март 1997 г., цял месец след завеждането на ДОН "Буда", пише "Бивол".

Какво каза Флоров

Той коментира по bTV, че "не е проблем да се разсекрети и другото дело, но по този начин ние показваме на хората, които стоят от другата страна какви са възможностите и начините на нашата работа", цитира го БГНЕС.
По думите му, всички са се убедили, че "няма документи, които да са притеснителни". Неговите предположения са, че "най-вероятно това (разработката) е във връзка със събитията, които са се случили с неговата приятелка Цветелина Бориславова".
За това, че има разминаване в датите при двете папки, Флоров каза, че първата папка няма нищо общо с оперативното дело, псевдонимите са само едни същи. "Втората папка следва взрива, насочен към Бориславова, не го предшества", уточни още шефът на ГДБОП Станимир Флоров.

"Ако има 0,0001% вярно в това, което говори опозицията, вярвайте ми президентът Обама няма да ме посреща с военни почести, канцлерът Меркел няма да ме посреща с военни почести от Берлин през Лондон до Вашингтон. Няма всички директори на най-големите служби в света, когато идват в България, да дават най-добрата оценка за мене като полицай. Няма как да имам ордените на Испания и Франция за полицейските си дейности". Това коментира преди дни Бойко Борисов във връзка с делото "Буда" и последвалите нападки от опозиционни партии.