Град Урук, който се намира в днешен Ирак, бил известен със своите зикурати, наподобяващи съвременните небостъргачи.

Жителите на Урук разменяли стоки срещу пари, забавлявали се с игри на дъска и често изкарвали бирени надници. Всичко това било маниакално документирано върху глинени плочки, изпълнени с клиновидно писмо.

Един подобен артефакт попадна в Британския музей, съобщава сайтът Ню сайънтист, цитиран от БТА.

"На една от плочките открихме изображения на човешка глава, хранеща се от купа, което означава "порция" и конусообразен съд, означаващ "бира" , споделя изследователката Алисън Джордж.

Отстрани имало и отметки по колко бира се падала на всеки работник. Бирените надници не били популярни само в Месопотамия. Те се разпространили и в Египет.

Строителите на пирамидите получавали по 4-5 литра "хонорар" в пиво за извършената работа. През 14-и век на английския поет Чосър било заплащано с вино.

В древността на бирата не се гледало като на напитка за развлечение, а като на хранителен продукт, уточняват изследователите. А по времето на Чосър виното го имали като източник на здраве при бушуващите чумни епидемии.

И в наши дни алкохолът бе използван като стимул. През 2013 година властите в Амстердам стартираха спорна програма за алкохолици. Те получаваха възнаграждения в бира, за да събират боклука в града.