Методът беше демонстриран в канала на Ютюб "Лайфхакер" от двама влогъри - Анди и Маделин, предаде БТА.

Те изпробваха два начина. Първо обвиха бирения кен с мокра кухненска хартия, след което го поставиха във фризер. При другия опит те поставиха бирата в метална кофа, пълна до горе с лед и вода и след това я поръсиха с чаша сол.

Фризерът и мократа хартия не свършиха никаква работа, защото пивото беше с температура 22 градуса Целзий след 10 минути. Солта и кофата с лед обаче успяха да изстудят бирата до 1 градус Целзий за същото време.



Тайната на успешния метод е, че солта разтопява леда, но понижава и температурата на водата, тъй като температурата на замръзване на солената вода е по-ниска - около минус 2 градуса Целзий. Това означава, че водата може да стигне под 0 градуса, преди да замръзне. Затова често заледените участъци по пътя се поръсват със сол - тя разтопява леда и предотвратява замръзването му отново при 0 градуса Целзий.