Златни медали на 26-ата Международна олимпиада по информатика в Тайпе, Тайван, завоюваха Христо Венев от 10-и клас в СМГ - София и Енчо Мишинев, който е в 9-и клас в МГ "Атанас Радев" - Ямбол, съобщи Министерството на образованието и науката.
Мишинев се класира и в Топ 10 на най-добрите състезатели по информатика в света, съобщава "Мусала софт".

Дванадесетокласникът от МГ "Д-р Петър Берон" - Варна Момчил Пейчев е със сребърен медал.

Отборът на България се класира на 7-мо място в света по брой отличия.
В олимпиадата, която се проведе от 13-20 юли, участваха 316 състезатели от 82 държави.

Ръководители на отбора ни са били гл. асистент Емил Келеведжиев и доц. Красимир Манев.

Манев е избран за президент на Международната олимпиада по информатика.

Два сребърни и три бронзови медала спечелиха български ученици на Международната олимпиада по физика в Астана, Казахстан, проведена от 13 до 21 юли.

Катерина Найденова и Ангел Шерлетов от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” - Казанлък са със сребърни медали, Станислав Щерев от МГ „д-р Петър Берон” – Варна, Виктор Кузманов от Американския колеж в София и Радостин Димитров от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” – Казанлък спечелиха бронзови медали.

За втори път Катерина Найденова получи престижната специална награда на Европейското физическо общество (European Physical Society) за най-добре представило се момиче на олимпиадата.

Ръководители на отбора са доц. д-р Виктор Иванов от СУ „Климент Охридски” и гл. ас. д-р Димо Арнаудов от СУ „Климент Охридски“.

Бронзови медали и грамоти на 25-ата Международна олимпиада по биология в Бали спечелиха националният шампион на България за тази година Димитър Манойлов от МГ „Гео Милев”- Плевен и Радослав Тодоров от ПМГ „Акад. Иван Ценов”- Враца.

Емилия Таскова и Теодор Трифонов от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов”- София получиха грамоти за достойно представяне.

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет, както и доц. Снежана Томова и Радослав Александров от Биологически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Юбилейната Международна олимпиада по биология се проведе на Бали, Индонезия, от 5-и до 13-и юли. В най-престижното състезание по биология в света участваха 239 състезатели от 61 страни.