Преди седмица бе съобщено, че германският концерн е предложил на Монсанто да изкупи всички негови акции на цена от 122 долара всяка, което възлиза на общата сума от 62 милиарда долара.

В комюнике на Байер бе отбелязано, че предложената цена е с 33% по-висока от средната цена, на която са се търгували акциите на американската компания.

„Заедно ще се опираме на колективния опит на двете компании за създаването на водещ играч в селскостопанската област с изключителни възможности за иновации в интерес на фермерите, потребителите и нашите служители“, заяви Вернер Бауман, генерален директор на Байер.

Очакванията са обединената компания да има годишни продажби на стойност около 60 млрд. евро (67,4 млрд. долара) и да дава работа на 140 000 души.

Сделката позволява на Байер да разшири своето географско присъствие в Америка, Европа, а също така и в страните от Азиатско-Тихоокеанската зона.

Американската компания отхвърли първоначално предложените 62 млрд. долара като твърде малко и поиска гаранции за наличие на финансиране.

Байер най-вероятно ще събере над 40 млрд. долара от краткосрочно мостово финансиране , а по-голямата част от останалата сума чрез краткосрочни заеми.

Германската компания е провела през седмицата преговори с няколко десетки банки в централата си в Леверкузен и най-вероятно ще избере около шест банки следващата седмица.

Ако Байер купи Монсанто>>