Когато джихадистите от "Ислямска държава" нахлуха в Централната библиотека на Мосул по-рано този месец, те си бяха поставили за цел да унищожат стар враг - идеите, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Местни жители разказват, че ислямистите разбили вратите на библиотеката и натоварили шест пикапа с близо 2000 книги - детски приказки, поезия, философия, томове, посветени на спорта, здравето, културата и науката.

След тях на лавиците останали единствено ислямски текстове.

"Тези книги насърчават безбожието и призовават към неподчинение на Аллах. Така че трябва да бъдат изгорени", казал на местните брадат боец в традиционно афганистанско облекло.

Откакто ИД завзе една трета от Ирак и части от съседна Сирия, членовете й полагат усилия да "пречистят" обществото от всичко, което не отговаря на тяхната представа за исляма.

Те вече унищожиха множество археологически артефакти, които според тях са езически, и дори ислямски реликви, осъдени като идолопоклоннически. Сега все повече на дневен ред са книгите, посочва АП.

Мосул, който е най-големият град в територията, контролирана от групировката, има сравнително образовано, разнородно население, което се опитва да запази историческите обекти и библиотеките.

В хаоса, последвал свалянето на режима на Саддам Хюсеин през 2003 година, граждани, живеещи близо до централната библиотека, укриха по домовете си вековни ръкописи, за да ги предпазят от мародери, припомня агенцията. Сега обаче ИД е обявила подобни действия за наказуеми със смърт.

Ден след погрома ислямисти нахлуха и в университетската библиотека, където запалиха клада от стотици книги, посветени на науката и културата, унищожавайки ги пред очите на студентите.

Иракски депутат сравни ставащото с нападението на монголите, които опустошават Багдад през 1258 година.

Тогава антични трудове по история, медицина и астрономия били хвърлени в река Тигър, чиито води според легендата почернели от мастилото.