Два дни след убийството на 19-годишния Ангел Петров Върховният ромски съд се събра, за да заседава за присъдата на Рашков. 11-те членове на мешерето са решили единодушно вчера следобед да не подкрепят Кирил Рашков и фамилията му след ексцесиите в Катуница, пише в. "Стандарт".

"Истинското решение на мешерето е такова - ако разполагаме с истинската власт в държавата, бихме го осъдили на смърт чрез обесване за назидание", каза председателят на ромския съд Христо Върбанов-Папата, съобщава всекидневникът. "Ние не можем да го изпълним, ние не сме органът, в тази държава има закони, с които трябва да се съобразяваме. Но няма човек, който да го защити, един ром няма да стъпи зад него", каза още Папата.

Според него никой от ромските лидери не е очаквал, че Цар Киро ще стигне до подобно показно убийство. "Те ще вършат убийствата, а ние ще го защитаваме ли?, коментира иронично още Върбанов. Двамата с Рашков имат отколешна вражда, припомня в. "Труд".
"Не ме интересува какво е решило това мешере. Христо Върбанов и Цветелин Кънчев са двама българи. Папата ходи да рекетира хората", реагира Цар Киро от дома си в Катуница. Според него имало и други мешерета, но отказа да уточни на чие ромско решение би се подчинил.

Самият Рашков свърза убийството в Катуница с изборите в друго интервю за "24 часа".
"Цялата работа е, че тия хора са от една листа за изборите, а ние сме от друга. Идват при нас да питат и да натискат за гласове. Нападат нашите хора, те тръгват да бягат и в паниката смазват това момче. Сега твърдят, че сме го били убили. ",оправдава се той и допълва: "Бившата кметица София Христева ги прави тия неща. Тя е в дъното на тия работи, нейният син Веселин Христев и няколко човека около тях. Два мандата ние я поддържахме за кмет с пари и с гласове. Като поискахме вече нови хора - по-съвременни, по-културни, почнаха да ни тормозят", допълва той.

Конфликтът между Рашков и бившата кметица започва през 2005 г., когато Христева и общински съветници решават да вземат мерки срещу заграбването на 86 декара земи в община Садово. През 2009 г. година Христева, вече общински съветник, обвини Рашков за бомба-самоделка в двора й.

"Моят син Ангел е №1 в листата на Национално движение "Единство". Ще подкрепим ГЕРБ. Говорихме. Няма да кажа с кого, какво, що. Те са направили сондажи, разбрали накъде сме се ориентирали и ето отговора им.",  казва още в интервюто богаташът, чиито доходи прокуратурата започна да проверява вчера.

Рашков даде и няколко интервюта за телевизии, в които заяви, че няма да се изсели от Катуница, както искат съселяните му. Пред БТВ той каза, че  не познава прегазеното от микробус момче, но може да познава шофьора на буса, който бе арестуван.

"24 часа" публикува и интервю с бащата на убития Ангел - Атанас Петров, който разказва за трагедията. "Като се зададе бусът, Ангел ми вика: “Татко, сигурно бият пак някого от нашите.”А онзи, като ни видя, се засили чак от другия край на пътя, мина през затревения остров и закова пред нас. Синът ми се изправи пред него и вика: Спри се, бе, къде отиваш? А оня запали буса и го бутна, а после бавничко, бавничко мина върху него. Аз видях, че ще го смачка и се развиках, тропах по кабината: “Спри се, бе, спри се, бе, спри се, мачкаш ми дететооо!?”. Онзи го прекара под буса и го влачи 20 метра (мъжът се задавя от плач). Изтичах, прегърнах го: Стани, тате, стани, тате! А той примря."
Бащата е категоричен, че безредиците в Катуница се предизвикани от усещането за безнаказаност на ромската фамилия. "Внуците на Киро гледат, че дядо им купува гласове, политици. И малките си мислят, че са недосегаеми. Дерибействат тук от години", казва Петров.
Бащата е подал жалба за отправени заплахи дни преди убийството.