Синдикатът предлага режимът на прекратилите трудовите си договори по взаимно съгласие или по тяхно желание да се изравни с този на освободените от работа на други основания.

Оставането без работа и липсата на трудово възнаграждение е обективно възникнало състояние, което се наблюдава при всички случаи на прекратяване на трудовите правоотношения и не зависи по никакъв начин от основанието за прекратяването на трудовото правоотношение, отбелязват от КТ "Подкрепа" в мотивите за исканата промяна.

Според Конфедерацията независимо дали работник или служител е останал без работа поради закриване на предприятието, или е прекратил трудовия си договор с предизвестие или по взаимно съгласие, като обективен факт той ще бъде без работа и съответно без средства за издръжка, доставени от трудовото му възнаграждение.

От КТ "Подкрепа" отбелязват, че безработните, независимо от основанието, на което е прекратен договора им, имат еднаква нужда от частична компенсация, заместваща липсата на доходи от трудова дейност.

Поради тази причина от синдиката искат разширяване на кръга на хората с право на обезщетение в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, с включване на работниците прекратили правоотношенията си по взаимно съгласие или с предизвестие от тяхна страна, защото и при тях настъпва същата последица - оставане без трудови доходи, материални затруднения за тях и семействата им и др.

Според КТ "Подкрепа " законодателната промяна е наложителна и поради факта, че по този начин се предоставя допълнителна гаранция на работещите да упражняват правата, които трудовото законодателство им предоставя.

При съществуващия правен режим, когато работникът изрази воля за прекратяване на трудовото или служебното си правоотношение, той е наказан с получаване на "минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца", отбелязват от синдикалната организация.

Смятаме, че работниците би трябвало да имат право свободно да упражняват правата си по Кодекса на труда, без да се страхуват, че като последица ще понесат неблагоприятните последици от по-малкото обезщетение за безработица, заявяват от КТ "Подкрепа".