Това обяви пред bTV социалният министър Бисер Петков по повод информацията, че работещите в момента на около 40 години ще останат без пенсии заради демографската криза.

Той напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените. Достъпът до системата ще е все по-труден, напомни министърът.

Относно ниската безработица у нас Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници.

 Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане.

Министърът посочи, че усилията са насочени към образованието и обхващане на цялото българско население в образование, за да се намали процента на отпадащите от училище и работната сила да отговаря на изискването на търсенето на работна сила.

По думите му недостигът на квалифицирана работна сила е един от най-големите проблеми. Петков допълни още, че сред безработните голяма част са неактивните, онези които отдавна са без работа.

В отговор на въпрос, Бисер Петков посочи, че по програма "Развитие на човешките ресурси" са осигурени 20 млн. лева, с които да се плаща на безработни да гледат деца на майки, които искат да се върнат на работа преди да е приключило майчинството им. Средствата ще стигнат за около 2000 души.

Петков отчете, че от юни, когато с промени в законите е въведено изплащане на половината обезщетение за майчинство на жени, които се връщат на работа по-рано, от тази възможност са се възползвали 255 души.