Безработицата сред младите хора у нас от 18 до 24-годишна възраст е с 2,5 процента по-висока от общата безработица за страната.
Това каза Даниела Алексиева - председател на сдружението "Младежки форум 21-ви век" към КНСБ на форума "Качествено образование, повече работни места и по-добро бъдеще за младите хора в Европа", организиран от синдиката, съобщи БТА.  

През март безработицата у нас достигна 11,5 на сто или 376 577 души са били безработни в страната. От тях безработните младежи са 75 634 или 20,08 на сто, според данни от Агенцията по заетостта, обявени на форума. В него участват млади хора от 16 европейски страни и от България, които дискутират по темите за качественото образование и за безработицата сред младежите в Европа.

Безработицата сред младите хора е европейска тенденция, например в Испания и Гърция младежката безработица е около 50 процента - или в тези страни половината млади хора не работят, коментира Алексиева. Тя каза, че ръководеното от нея сдружение настоява в учебните програми на университетите задължително да има поне едномесечни стажове за студентите в реална работна среда, в края на учебната година.

Така младите хора ще придобият професионални умения, които ще им помогнат да си намерят работа, след като завършат, смята Даниела Алексиева. Тя добави, че учебните програми в университетите трябва да са адекватни и с професиите, които се търсят на пазара на труда, за да се намали безработицата сред младежите.