Потъналият кораб е возел 700 души на борда, 28 от тях са били спасени при инцидента, станал в непосредствена близост до либийски води, на 120 мили от южния италиански остров Лампедуза. Десетки тела са открити засега.

Вижте снимки >>>

Корабът е потънал след струпване на хората в единия му край при наближаването на търговски кораб.

Информацията за инцидента бе потвърдена и от говорителка на Върховния комисариат на ООН за бежанците, предаде БНР.

В акцията за спасяване на оцелели веднага след като е бил подаден сигнал са се включили граждански и военни спасителни отряди от Италия и Малта.

Бежанците са идвали от Египет и курсът им е бил към Италия.

Извънредни срещи в ЕС заради трагедията в Средиземно море

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че темата за обстановката в Средиземно море, където днес за пореден път трагедия сполетя мигранти на път към Европа, ще бъде обсъдена от Съвета по външни работи утре.

Могерини ще представи предложения, свързани с Либия, тъй страната е основна точка по пътя на мигрантите от Африка. Тя отбелязва, че границите на нестабилността, основна причина за притока на мигранти, се разширяват - от Ирак до Либия. По нейните думи е необходимо да се подходи към сърцевината на проблема. Могерини отбелязва, че досега южните държави от ЕС са били оставени сами да се справят с това предизвикателство, докато отговорността е на всички в Общността. Трябва заедно да спасяваме човешкия живот и да защитаваме границите си, заедно да се борим с трафикантите на хора, добавя тя.

Европейската комисия се обяви днес за решителни стъпки в справянето с проблема с жертвите сред мигрантите в Средиземно море. В изявление на Еврокомисията се посочва, че ЕС е морално задължен да предприеме неотложни действия.

ЕК уточнява, че до средата на май ще предложи промени в политиката за предоставянето на убежище.

Докато са изправени пред война и трудности, хората няма да спрат да се стремят към Европа, допълва Еврокомисията.

По-рано днес групата на социалистите в Европейския парламент поиска да бъде свикано извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС по темата с бежанците в Средиземноморието. Европейските правителства трябва да реагират незабавно, мълчанието им досега е притеснително на фона на смъртта на стотици хора край италианските брегове, заяви председателят на парламентарната група Джани Питела (Италия).

Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол съобщи в Туитър, че е шокиран от днешната поредна трагедия с бежанци в Средиземно море. Ясно е, че нещо трябва да се промени, написа той.

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс също се обяви днес за незабавна промяна в европейската политика за бежанците. Според него е необходимо спешно политиката за бежанците и предоставянето на убежище в ЕС да бъде съобразена със задължението на Общността да опазва човешкия живот. 

Италианският премиер Матео Ренци призова лидерите на ЕС да се съберат на извънредна среща по проблемите на имиграцията идната седмица след поредната трагедия с преобърнал се кораб в Средиземно море, предаде Ройтерс, цитирайки говорител на Ренци.

Италианският премиер е в контакт с европейски лидери и призовава за извънредна среща на високо равнище на ЕС, на която да се обсъди разрастващата се имигрантска криза с имигрантите, допълни неговият говорител.