В момента 3600 души са със статут на бежанец у нас, а от тях 1400 са от Сирия. До края на годината в България може да влязат от 6000 до 10 хиляди бежанци от Сирия, а ако броят на бежанците достигне горната граница, грижата за тях ще струва на държавата над 10 милиона лева.

Лимитът на местата за настаняване е надхвърлен с близо 400 души, каза Маринов.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък съобщи, че Министерски съвет е взел решение за осигуряване на 350 допълнителни места за бежанци. Той отново заяви, че ако се наложи, може да бъде затворена границата, но такъв вариант "е изключително крайна мярка".

"Сега през границата преминават средно 50-60 бежанци на ден, но ако се увеличи техният брой, например до 500 души на ден, може да се направи и палатков лагер. Теренът за такъв лагер е почти подготвен", каза още Цветлин Йовчев.

По думите му вече са намерени и две места, където ще бъдат създадени центрове за настаняване на бежанци.

"До броени дни ще започнат да функционират. В момента, в който вземем решение, ще започнем да настаняваме бежанци. Продължаваме да работим, защото потокът на бежанци не намалява”, посочи министърът.

В Елхово и Хасково вече функционират регионални щабове заради бежанската криза.

Вътрешният министър каза още, че в момента върви Национален план за противодействие на тероризма, като са създадени критерии за анализ на хора, които могат да принадлежат към терористични организации.

Министерството на здравеопазването е направило разчети за осигуряване на лекарства за бежанците. Създадена е организация и има лекари, които да осигурят прегледи на идващите бежанци. Има готовност ВМА да осигури допълнителни екипи от лекари”, допълни Цветлин Йовчев.

Търсят се възможности да се осигурят още преводачи, защото у нас малко хора владеят арабски.

Чужденците, които нелегално преминават граница, извършват престъпление по Наказателния кодекс и подлежат на задържане. Трябва да се осигури процедура за получаване на статут за бежанец, която по закон е шест месеца, сега е намалена до три месеца и ще "падне" още, каза Йовчев.

В понеделник главният национален здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че засега няма опасност от епидемии в бежанските центрове у нас. Той е изпратил писмо до СЗО за консултанска помощ от Турция и Йордания, защото имат повече опит. 

Главният прокурор Сотир Цацаров пък разпореди да бъдат командировани прокурори в Свиленград и Елхово и да се увеличат служителите в двете прокуратури. Причината - голям ръст на новообразуваните дела за незаконно преминаване на границата.

Вътрешният министър съобщи още, че са сключени предварителни договори за евентуална евакуация на българските граждани от Сирия, Ливан и съседните държави с кораб по маршрута Бейрут – Ларнака.


Анкета: Да приеме ли България бежанци от Сирия?

Кръстосан огън: Оправдана ли е военна намеса в Сирия?