2 милиона сирийци са напуснали страната си от началото на конфликта досега. 1 милион от тези бежанци са деца, а 750 000 от тях са на възраст под 11 години, съобщи пред БНР Борис Чеширков от българския офис на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

"Отделно от тях над 2,5 млн. сирийци са вътрешно разселени в своята страна, което означава, че те де факто са бежанци, само че не са пресекли международна граница. Каква част от тях би решила да напусне държавата, ако ескалира конфликтът, не можем да кажем", добави той.

Тези, които напускат територията на Сирия, се насочват най-често към Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет. Все повече обаче отиват и в Европа, предимно в Германия и Швеция. Ситуацията е динамична, каза още Чеширков и уточни, че по 7-8 000 сирийци на ден напускат страната.

Засега не може да се говори за бежанска вълна към България, но ако се случи, страната ни няма къде да настани такива хора. Трябва да се разкрият нови места, тъй като центровете вече са запълнени. Даже общи помещения са превърнати в общежития.

От началото на тази година в страната ни от Сирия са пристигнали 900 души с
децата си. Те са настанени в центровете на Държавната агенция на бежанците и за тях се се грижи БЧК, уточни Мариана Стоянова, директор на бежанската служба.

"Ние им предоставяме консултации и улесняваме достъпа им до медицинска помощ, записване на децата в училище, изучаване на български език, ориентация какви са техните права, но и задължения в България по време на процедурата по предоставяне на статут. За съжаление, капацитетът на приемателните центрове е напълно запълнен и буквално се налага семейства от по 9-10 човека да живеят в една стая", разказа Стоянова.

Тя добави, че основната тревога е от нарастващия брой на непридружените непълнолетни деца - само за първите 7 месеца на годината вече има 78 такива.

Червеният кръст има готовност, ако се обяви бежанска вълна и нужда от бежански лагери, да предостави палатки, постелечно облекло, психолози, доброволци.

Проверка на границата

Днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на Гранична полиция главен комисар Захарин Пенов инспектираха мерките за контрол на българо-турската граница и посетиха дома за временно настаняване на чужденци в Любимец, където има предимно бежанци.

По време на проверката, разпоредена от министър Цветлин Йовчева, Лазаров участва в патрулен полет за въздушно наблюдение. След това той заяви, че в ход са засилени мерки за охрана. Разгърнати са сили и техника, повишени са въздушното наблюдение и оперативните мерки.

Главният секретар уточни, че мерките са предприети и във връзка със ситуацията в Сирия и евентуални рискове от имиграционен натиск.
От началото на годината над 3000 граждани са направили опит да преминат нелегално на територията на страната, 1600 от тях са сирийци, уточниха от МВР.


Задържаха шофьор, превозвал сириец


Водач на товарен автомобил с 1,35 промила алкохол, превозващ сирийски гражданин с фалшиви документи, са засекли пътни полицаи от Велико Търново на главен път Русе-Свиленград край с. Самоводене, съобщи МВР.
Полицаите установили, че водачът е осъждан за незаконно преминаване на границата. Оказало се, че пътникът, който бил с документи на името на българин от Хасково, всъщност е 18-годишен сириец.