Те плащат наем от 1300 лв. на месец и се надяват да не се местят отново заради недоволство на живеещите в Крън, съобщи БНТ.

Четирите семейства са пристигнали пеш от Сирия до България. След като са влезли в България, са живеели в центъра в Харманли.
След половин година получават статут на бежанци, но сега трябва да получат официални документи. Те ще им бъдат издадени от Община Казанлък до месец.

Вижте снимки >>

Един от младежите в трите семейства - Али, разказва, че не могат да си обяснят враждебното отношение на хората от Розово.

“Аз не разбирам защо го направиха. Сега вече сме в нов дом, но името на града не го знам. Тук хората са прекрасни, не са лоши, не ни е трудно, лесно ни е. Нямаме проблеми с тях”, сподели Али.

Бежанците са готови да пуснат децата си на училище и детска градина, но все още нямат редовни документи. Те не знаят, че трябва да се регистрират в кметството на града по настоящ адрес, за да не нарушат закона.

Хората в Крън са спокойни и не се притесняват от бежанците.

“Ще ги взема у дома, ама нямам условия. Те са хора като нас, бе. Нямаме право така да ги обиждаме. Тези хора, те от хубаво ли бягат”,
коментира местният жител Шукри Дервишев.

Бежанците още не са решили дали ще останат да живеят в България или ще продължат пътя си някъде в Европа.

Вчера от областната управа на Стара Загора съобщиха, че причина за възникналото напрежение в Розово бил фактът, че никой не информирал нито местното население, нито управата на населеното място и общината за заселването на чужденците.

Николай Кръстев от Розово пък се оплака, че получил заплахи по телефона заради изгонените бежанци. Вчера сутринта открил в двора си запален "китайски фенер" с надпис: "Христос".

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че реакцията на хората в Розово не е нормална, но след като държавата е абдикирала от всичко, те вече се плашат.

"Хюман Райтс Уоч" обвини вчера България, че пречи на бежанци да влязат в страната, да подадат молби за международна закрила, както и че има групово връщане със сила.

Много бежанци разказват, че искат да се махнат от България заради лошото отношение на хората към тях.

Добре дошли

bTV показа междувременно бежанци, които са посрещнати гостоприемно в родопското с. Крушово. Сирийката Джейлан, 18-годишният й син и 14-годишната й дъщеря са там от 7 месеца.

Първо били при семейство британци, после общината им предоставя сградата на старото училище. Условията са мизерни, но сирийците се чувстват спокойни в България. Джейлан вече работи като шивачка в местния цех.

Хората в Крушево настояват бежанците да останат за постоянно.

„Те се държат хубаво с нас. Учтиви са много. Свикнахме с тях. Искаме да имаме хора, селото да се напълни”, казва жена от Крушево.