На 26 март председателите на ЕК и ЕС - Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск ще разговарят с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Домакин на срещата, която е в рамките на българското председателство на ЕС, е премиерът Бойко Борисов.

Говорейки в Анкара, Ердоган заяви, че Турция е получила досега само 850 милиона евро от одобрения първи транш от финансирането, обещано от ЕС, за да помогне на Турция за приютяването на намиращите се в страната около 3,5 милиона бежанци.

"Обещанията, които ни бяха дадени, не се спазват . . . Те казаха, че ще ни дадат 3 милиарда евро, плюс други 3 милиарда евро допълнително, но досега само 850 милиона евро са влезли в нашата хазна. Ако имате намерение да дадете тези пари, тогава направете го. Тази държава има гордост и никой не може да си играе с нашата гордост", изтъкна турският президент.

Миналата седмица ЕК взе решение да изплати на Турция още 3 милиарда евро.
Досега 500 000 деца са получили достъп до образование, а 1,2 милиона бежанци в Турция получават месечни парични преводи от ЕС. Турция приютява около 3,5 милиона сирийски бежанци и ЕК е решена да продължи да оказва подкрепа, тъй като необходимостта от помощ е все още значителна, изтъкна ЕК.

Съгласно споразумението с Турция, за всеки сириец, който може легално да продължи пътя си през Турция към Европа, ЕС може да връща по един нелегално пристигнал в Европа бежанец.

От сирийските бежанци в Турция досега в ЕС са били приети 29 314 души. Уточнява се, че европейските държави са обещали да приемат общо над 60 хиляди сирийци, пристигнали в Турция.

България е приела досега 10 мигранти от Италия и 50 от Гърция по квотите на ЕС, показват последни данни на ЕК.
От Турция досега у нас не са били приети бежанци от Сирия, като нашата страна е поела ангажимент да подслони 160 души.

НА ФОКУС: Измамата, наречена ”сделка с Турция” >>