Става дума за центровете в София, Харманли, село Баня и транзитния център в село Пъстрогор, съобщи правителствената пресслужба.

Целта е въвеждане на строг административен контрол по време на производството за предоставяне на закрила на чужденците. Съгласно разпоредбите на Закона за убежището и бежанците (ЗУБ) по време на производството за предоставяне на международна закрила чужденецът има право да се движи в рамките на определената административна област на територията на България, която не може да напуска. Определената зона дава достатъчна възможност за движение, за да гарантира упражняването на правата по този закон, подчертаха от Министерски съвет.

С оглед законовото задължение на търсещите закрила да не навлизат в граничната зона на България, настанените в регистрационно-приемателен център на ДАБ в Харманли могат да се придвижват в определения периметър на територията на област Хасково, без граничната зона.

Настанените в центъра в Пъстрогор могат да се придвижват на територията на област Хасково, без граничната зона, с изключение на територията на с. Пъстрогор. Необходимостта от съществуване на подобна определена зона на движение по смисъла на ЗУБ в района ще отпадне до края на 2017 г. От страна на Агенцията за бежанците са предприети действия за обособяването на центъра в с. Пъстрогор от отворен в затворен тип.

Настанените в приемателния център в София не могат да напускат територията на град София, а настанените в с. Баня - територията на област Сливен, се уточнява в съобщението