Прогнозата е на Международната организация по миграция (МОМ).

"Не виждаме големи промени в условията, които насърчават хората да напускат родните си страни, защо тогава трябва да се променят резултатите?", попита риторично говорителят на МОМ Джоел Милман, цитиран от ТАСС и БТА.

По данни на базираната в Женева организация 1 004 356 мигранти и бежанци са дошли в Европа през 2015 г. - четири пъти повече в сравнение с 219-те хиляди през предходната 2014 г.

Около 65 000 души са пристигнали на континента през януари, а той по традиция е месец, когато миграцията се забавя, отбеляза Милман.

Ако тези темпове се запазят, през 2016 г. в Европа ще дойдат общо 780 000 мигранти и бежанци. Знаем обаче, че потокът се засилва през лятото, "така че нямаме основания да смятаме, че към края на тази година няма да има 1 милион (новодошли)", посочи говорителят на МОМ.

Милман отбеляза, че няма промяна в условията в страните, от които тръгват най-много мигранти и бежанци. Той посочи конкретно Сирия.

"Разбира се, надяваме се на успех на мирните преговори (между режима и опозицията), но не виждаме фундаментални промени", посочи Милман.

Говорителят на МОМ изрази дълбоко безпокойство по повод големия брой загинали мигранти. Над 370 човека вече са намерили смъртта си в Средиземно море край бреговете на Турция и Гърция от началото на годината, подчерта той.