Мигранти блокираха линията, водеща към тунела, и се опитаха да се качат във вагоните, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От компанията "Евростар" съобщиха в Туитър късно снощи, че задържат влаковете, "защото се борят с нарушители", а по-късно бе добавено, че нарушителите са били забелязани на релсите на гарата в Кале.

Влаковете бяха задържани, докато нарушителите бъдат отстранени от тунела и от релсите, гласеше съобщението.

На пътниците на един от пътуващите за Лондон влакове, спрян на около 1,5 км от входа на тунела, в един момент дори било казано да пазят тишина и да се ослушват за хора, опитващи се да се качат на покрива на влака. Над композицията се появил хеликоптер, докато гардове обхождали релсовия път, търсейки мигранти, но изглежда не открили никого.

Електричеството било изключено и пътниците останали на тъмно почти четири часа. Във вагоните станало горещо и задушно, докато кондуктори обхождали коридорите и купетата на влака. На много хора им прилошало.

В края на краищата три от влаковете после продължили и пристигнали в Лондон, а други два се върнали съответно в Лондон и в Париж.

Стотици в Будапеща скандират: Germany, Germany, Let us go!

Междувременно около хиляда бежанци пренощуваха тази нощ в подземния етаж на централната гара в унгарската столица Будапеща "Келети". Всички те искат да заминат за Германия, но от вчера сутринта полицейските власти не ги допускат до влаковете.

Имигрантите скандират Germany, Germany, Let us go! и показват закупените си билети за влака до Залцбург. Те твърдят, че са платили по 200 евро за еднопосочния билет.

"Или да им разрешат да продължат пътуването си, или да ги махнат от гарата", казват местните жители пред РТС, предаде БГНЕС.

По неофициална информация нелегалните имигранти плащат по 1000 евро за транспорт с кола до Германия или Австрия.

Поради хаоса на гарата "Келети" почти всички влакове тръгваха с голямо закъснение.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто предупреди, че "Унгария ще регистрира всички идващи в страната мигранти и ще връща икономическите мигранти обратно в страната, от която са влезли в Унгария". Сиярто категорично се противопостави на "квотната система за разпределяне на мигранти", защото тази система само насърчава имигрантите и каналджиите, предаде Ройтерс.

Унгарските власти съобщиха, че от началото на годината в страната са пристигнали над 150 000 бежанци, а само през месец август техният брой е 50 000. Преди два дни приключи строителството на телената ограда по 175 км. граница със Сърбия