Имигрантите се бунтуват срещу бавната процедура по издаване на документи за бежански статут.

Напрежението е възникнало около 12:30 часа в двора на лагера, предаде Дарик.

За да се предотврати ескалация на напрежение и евентуални размирици в центъра, са изпратени допълнителни патрули на полицията, съобщиха за News.bg от СДВР. Един полицай е пострадал леко при падане, но не е ясно как точно е станал инцидентът, обясниха от столичната полиция.

По информация на Дарик обаче на мястото е имало няколко пострадали служители на МВР.

Директорът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков заяви, че напрежението е предизвикано от около 20 души, които излезли на двора на лагера и започнали да буйстват. Според него до сериозни инциденти не се е стигнало.

„Те претендират, че закъсняват решенията за бежански статут. Събрал съм ръководния екип и ускорихме решенията. Те негодуват, че има забавени решения от миналата година. Аз съм нов, от средата на януари, и гледам да ускоря процедурите. Чакам директора на центъра и ще отидем на място заедно", каза още Казаков за хората, които се бунтуват.

Междувременно в Долна Диканя премиерът Бойко Борисов коментира, че управляващите подкрепят финансирането на изграждане на центрове за бежанци в трети страни, "за да си стоят по континентите, но при човешки условия".

"Ако и зад нас имаше ятагани и ние щяхме да бягаме накъдето ни видят очите, затова с тези хора трябва да се отнасяме човешки, но за да не се създаде демографски проблем и да се настройва Европа и Америка срещу тях, е най-добре всички ние да дадем пари и да се построят тези центрове
", добави той.