Той каза това след среща с колегата си от Малта Мари-Луиз Колейро Прека, която е на официално посещение у нас.

„Когато един човек знае, че може да реши своите проблемите, ако успее да се добере до Европа, до нейната солидна социална система, този човек духовно вече се откъсва от проблемите на собствената си страна. Ето това е нещо, за което сериозно трябва да се замислим, защото предлагайки социална сигурност тук, в Европа, на милиони хора от тези проблемни региони, всъщност те престават да мислят за бъдещето на совите страни, а мислят как да дойдат в Европа", каза още Радев.

По думите му трябва да имаме ясна преценка за риска и за заплахите, какви са тенденциите на мигрантския натиск, да имаме ясна преценка за източниците.

"На второ място е солидната охрана на външните граници на ЕС. Много е важно да имаме единна европейска политика, касаеща убежището. Това е една от темите по време на нашето председателството на Съвета на ЕС. Трайно решаване на мигрантската криза е възможно само чрез гарантиране на по-голяма сигурност и стабилизиране на регионите, откъдето пристигат мигрантите и бежанците и съдействие за икономическото и социално развитие на тези региони“, подчерта държавният глава.

Според него трябва да се създадат зони за сигурност, да работят за стабилизиране и укрепване на тези държави, за да може техните граждани да живеят с проблемите на собствените си държави, да бъдат мотивирани да остават там.

Европа да не се превръща в крепост, а да излезе и на място на помага на държавите от Северна Африка и Близкия изток“, каза още Радев.

По думите му визитата на Мари-Луиз Колейро Прека ще даде нов импулс за развитие на двустранните отношения на България и Малта.

„По време на нашата среща в Малта направихме преглед на нашите двустранни отношения и констатирахме, че има огромен потенциал за тяхното развитие. Днес поехме една инициатива. Днес сте тук с една много силна делегация. Такава делегация идва за пръв път в България. Убеден съм, че това е знак на важността на нашите отношения от ваша страна. Изразихме силна позиция по отношение на мигрантската криза и охраната на външната граница. Обсъдихме и значението на очакваната многогодишна финансова рамка. Първите разговори ще започнат тук, в България, на 9 март“, каза още Радев.

По думите му те споделят сходни позиции, че кохезионната политика е в основата на ЕС.

„Тук говорим на един глас за по-бързо изравняване на стандарта на живот между държавите от Севера и Юга, от Изтока и Запада. Огромен потенциал съществува и в развитието на нашите културни връзки. Вие сте първият президент, който празнува празника с нашите сънародници в Малта на светите братя Кирил и Методий и предоставяте вашата резиденция за този празник. Нашите сънародници в Малта са живият мост. Убеден съм в успехите на днешния ден“, подчерта президентът.

Приятелството между нашите народи ще се развива и за в бъдеще, заяви от своя страна Мари-Луиз Колейро Прека.

„С нетърпение очаквам да видя практически резултати от нашите конструктивни разговори. Сред секторите, които обсъдихме, са финансовите услуги, образованието, здравеопазването, логистиката, туризма, миграцията и други европейски въпроси, които са важни за нашите народи и всички страни в ЕС. Преподаването на английски език като чужд език е начин да можем да сближим нашите народи. Моето посещение показва едно прекрасно състояние на нашите политически отношения“, изтъкна президентът на Малта.

По думите ѝ общите им позиции по стратегически въпроси в ЕС показва възможността им да станат истински хъб в тази област.

„Тези ценности определят и България, и Малта като страни на добрата воля. Приятелството между нашите народи ще се развива и за в бъдеще“, каза още Прека.

По-късно тя се срещна и с премиера Бойко Борисов. Приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС с акцент европерспективата на страните от Западните Балкани, миграционната криза, кохезионната политика и други важни за Европа са били център на разговора между двамата. Те са изразили сходни позиции по стратегическите въпроси в Европейския съюз и оцениха високо доброто двустранно партньорство в редица сектори, съобщиха лаконично от правителствената пресслужба.