По думите на говорителя на прокуратурата Мартин Щелтнер заподозреният извършител е обвинен в нанасяне на тежки телесни повреди.

Началната дата на делото все още не е определена, но се очаква процесът да бъде открит в началото на лятото. Ако бъде признат за виновен, българският гражданин може да бъде изправен пред присъда за лишаване от свобода от 10 месеца до 10 години, уточнява в. "Билд", цитиран от БТА.

Инцидентът се случи малко след полунощ на 27 октомври миналата година, но за него стана известно през декември, когато полицията публикува кадри от наблюдателните камери в метрото. На тях се вижда как неколцина младежи преследват млада жена и един от тях я ритва в гърба, вследствие на което тя пада по лице надолу по стъпалата. Пострадалата млада жена получава фрактура на ръката, рана на главата и натъртвания.

Освен това на извършителя са предявени и обвинения за два случая на ексхибиционистки прояви, допълва берлинската прокуратура.

Случаят предизвика широко възмущение в Германия, припомня телевизия Ен24. Множество известни личности се включиха в издирването на нападателя, а известен берлински охранител дори предложи награда от 2000 евро за информация за него.

Кадри от охранителните камери показаха как след бруталната атака Светослав Стойков остава във видимо спокойно състояние и напуска мястото, без да направи опит да помогне на ранената германка. Двамата му братя - Ради и Стойко, също се виждат да стоят безучастно на мястото при нападението в берлинското метро.

В момента Светослав Стойков е в предварителния арест. Първоначално той се укриваше, но малко преди Коледа бе задържан на централната автогара в Берлин на връщане от Южна Франция.

Стойков има богато криминално досие. Още като непълнолетен той получил първата си присъда за кражба – пробация. Той има  присъда за обир след улично нападение над жена във Варна. Четири пъти пък младият мъж, който няма книжка, бил хващан да кара автомобил.

Светослав Стойков е бил разследван в България по жалба на собствения му чичо Янко. Той твърдял, че племенникът му го е пребил и изнасилил след запой в “Максуда”.