Това е потвърдил Франсоа Оланд, цитиран от БТА. Инициативата за тази среща е била на Меркел според самата нея.

По-рано днес бе съобщено, че двамата са разговаряли по телефона малко след като се изясни изходът от референдума за/против оставането на Великобритания в Европейския съюз.

В Берлин те ще разговарят и за планираната среща на Европейския съвет, която ще се състои в Брюксел във вторник и сряда.

Германия и Франция отдавна са разглеждани като своеобразни стълбове на Европейския съюз. А в седмиците преди Брекзит-а многократно е коментирано доколко ще запълнят отсъствието на Обединеното кралство, по-специално в европейската отбранителна политика.

Неведнъж са обсъждани и техните разногласия, например по линия на социалната политика и финансовата дисциплина в съюза.

Днес и Франсоа Оланд, и Ангела Меркел изразиха позициите си по повод избора на британските гласоподаватели.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Европейският съюз е достатъчно силен, за да намери "правилните отговори" в този "повратен момент".

Меркел съобщи, че е поканила председателя на Европейския съвет Доналд Туск, френския президент Франсоа Оланд и италианския министър-председател Матео Ренци за разговори в Берлин в понеделник преди планираната среща на върха на ЕС.

Според нея не бива Европа да прави "бързи и прости заключения" от британския референдум, защото това може само да създаде още разделения.

Германският канцлер изрази "дълбоко съжаление" от решението на британците да напуснат ЕС и заяви, че общността трябва да се стреми към "близки" бъдещи отношения с Великобритания.

Тя подчерта, че Великобритания остава член на ЕС с "всички права и задължения" и за двете страни, докато не приключат преговорите.

Решението в полза на Брекзита поставя Европа пред тежко изпитание, заяви от своя страна френският президент, цитиран от Франс прес.

Оланд изрази "дълбоко съжаление", че британците са направили такъм "болезнен избор". "Европа повече не може да действа, както досега. При тези обстоятелства тя трябва да демонстрира стабилност и сила", заяви Оланд след среща с членове на правителството.

Президентът подчерта, че екстремизмът и популизмът са голяма опасност за Европа. "Европа е една голяма идея, а не само един голям пазар, и без съмнение тя се изгуби, защото забравихме това", добави Оланд.

Време е Европа да бъде преосмислена, в противен случай има риск от разпадане на ЕС, заяви френският премиер Манюел Валс, цитиран от Ройтерс. Според него "решението на референдума показва безпокойство в Европа, което е било пренебрегвано прекалено дълго".

АНКЕТА: Ще продължи ли подемът на леви и десни популисти?