Две възможности за българския народ очерта на пресконференция в БТА Веселин Марешки - "да спечели картелът на горива и неговите марионетки в парламента и в изпълнителната власт и цените на бензина да достигнат до 2,50 лв./л по бензиностанциите, или да спечели свободната формация ВОЛЯ и до една година цените на бензина в цялата страна да бъдат 1,80 лв./л, както са в тези градове, които сме успели да освободим от картела".

С днешната пресконференция лидерът на Гражданско движение ВОЛЯ каза, че спазва обещанието си точно на 26 февруари, месец преди изборите, "да разкрие каква е истината за цените на горивата в България и да покаже на целия българския народ двете възможности, които има пред себе си".

Веселин Марешки представи детайли от формирането на цените на бензина, сравнявайки тези от октомври 2015 г., когато е отворена първата от веригите му бензиностанции, и февруари 2017 г., от които стана ясно, че цената и тогава, и в момента, въпреки разликите в международните цени на дизела и бензина, е една и съща - около 2,12 лв./л.

Според Марешки реалната цена през 2015 г. е трябвало да бъде 1,75 лв./л: "Точно на тази цена, която беше реалната, се продаваше и бензинът в моите бензиностанции, каза варненският бизнесмен. В момента при сегашния курс на долара картелът потиска предизборно цената и продава на 2,12 лв./л, но веднага след изборите, ако спечелят, от април бензинът ще скочи на 2,50 лв./литър", каза Марешки.

"Обратното на това е нашето обещание, че ако ние спечелим, ще въведем нормални цени в рамките на една година за цяла България - от около 1,85 лв./литър", посочи лидерът на ВОЛЯ.

Въпреки нападките срещу него, че продава на загуба, Марешки аргументира годишна печалба от 3 милиона лева.