Според управителя на парка Димитър Иванов, цитиран от БТА, хибернацията на мечките е доказателство за доброто качество на живот.

Спасеният от пловдивската зоологическа градина 30-годишен мечок Наско за пръв път в живота си заспа зимен сън и вече спи една седмица, съобщиха от Парка. Наско е заспал в изкуствена бърлога, застлана със слама, без да излиза да се храни въобще.

Докато е бил в зоопарка е живял в малка клетка на студен и влажен бетонов под. Заради малкото пространство там мечокът страдал от необичайно поведение и обикалял безспирно в кръг.

Наско е настанен в парка през юни 2014 г., и от тогава за него се полагат специални грижи, като е създадена програма, която цели по-лесното му адаптиране към новата среда.

По препоръка на декана на Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков, Наско е бил подложен на експериментална терапия с антидепресанти и тя е дала добър резултат.

Миналата седмица пък е заспал и най-младият мечок в Парка за танцуващи мечки - Монти. Това се случва за първи път в живота му. Той също се е настанил в изкуствена бърлога.

Монти е спасен от хотел в Русенско преди повече от 6 години. Той е бил отделен от майка си на около 2-3 месеца, а тя е била убита. След това е затворен в малка стаичка с теракот, където е живял в мръсотия. Мечето пристига в Парка през юни 2010 г.

Както за Монти, така и за другите мечки всяка есен се прилага специален хранителен режим, при който храната се увеличава двойно. Диетата е висококалорична и включва: риба, орехи, яйца, грозде, хляб.

За мечките, които нямат навици да си изкопаят бърлога, се правят изкуствени, застлани със слама.

Досега всички усилия той да заспи зимен сън са останали без резултат, тъй като той си намирал необичайни занимания като игри с паднали дънери и клони. Той не е бил научен от майка си да спи зимен сън, тъй като тя е била убита, когато е бил на 3 месeца.

Този път усилията на екипа са се увенчали с успех.

Бойка и Станди, двете мечки, които през 2015 г. "Четири лапи" взе от незаконния зоопарк край Русе, тази година също са заспали своя първи зимен сън - още при първия по-сериозен спад на температурите в началото на зимата.

В края на ноември от Парка обявиха, че почти всички мечки са заспали. За да бъде спокоен зимният им сън Паркът за танцуващи мечки затваря за посетители от 1 декември и ще посрещат отново на 1 април 2017 г.