Нарушител, носещ раница, проникна на територията на Белия дом и беше арестуван от агенти на Сикрет сървис на вход близо до президентската резиденция, предаде Си Ен Ен, цитирана от Ройтерс и БТА.

Американският президент Доналд Тръмп се е намирал в Белия дом по това време, но не е бил застрашен от пробива в сигурността, станал около полунощ, съобщи телевизията, която цитира неназован източник.

"На 10 март, около 23:38 часа, един човек се катери по оградата на градините, от южната страна на комплекса на Белия дом. Униформени служители на Сикрет сървис задържаха нарушителя без инциденти. Като предпазна мярка, беше проверена раницата му и се установи, че в нея нямаше нищо опасно", се казва в комюнике на президентската охрана, цитирано от Си Ен Ен.

В Белия дом беше обявен оранжев код на сигурност – един от най-високите на Сикрет сървис. Нарушителят е арестуван и задържан под стража.

Президентът Тръмп, който прекарва уикенда във Вашингтон, беше уведомен за инцидента, съобщи правителствен служител.

Тръмп заяви пред репортери, че Сикрет сървис е свършила "фантастична работа", като е спряла нарушител, проникнал снощи в комплекса на Белия дом, предаде Ройтерс.

Той направи говори с журналистите в началото на среща с членове на правителството и висши служители на Белия дом на притежавано от него голф игрище край Вашингтон.