Пол Манафорт е бившият ръководител на предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп преди изборите през ноември.

Манафорт "изигра много ограничена роля през много ограничен период от време", каза говорителят на Тръмп Шон Спайсър, цитиран от агенциите.

Този републикански стратег водеше кампанията на бъдещия президент на САЩ до неговото номиниране от партията, припомня Франс прес. Манафорт започна да работи за Тръмп през март и подаде оставка през август след разкритията, че е замесен в корупционна афера с проруски партии в Украйна.

По-рано той е работил за предизборните щабове и на президентите републиканци Роналд Рейгън и Джордж Буш-баща.

Манафорт е един от хората от обкръжението на Тръмп, чиито връзки с руския елит са обект на многобройни въпроси, които така и не получиха отговор до този момент, отбелязва Франс прес.

Вчера, по време на изслушване в комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми потвърди, че ФБР води разследване за евентуална координация между предизборния щаб на Тръмп и руските власти от юли миналата година.

"Да разследвате и да имате доказателства са две различни неща", коментира думите на Коми Шон Спайсър.

Говорителят на Белия дом обърна внимание на думите на шефа на ФБР, че Русия не е фалшифицирала гласове на президентските избори в САЩ.

Федералната агенция много рядко потвърждава, че води определено разследване, но нейният директор този път наруши мълчанието в името на "обществения интерес".

Самият Пол Манафорт отрече твърденията, че е свързан с Русия.

"Не съм играл никаква роля и не съм участвал в кибератаката срещу Националния комитет на Демократическата партия и последвалото обнародване на информация, получена в резултат на тези атаки", отбеляза Манафорт в изявление, цитирано от ТАСС и БТА.

Той подчерта, че никога не е разговарял с представители на руското правителство или с хора, които са били замесени в атаки срещу американски електронни системи.

Постоянно има разследвания и инсинуации, но никакви факти, обърна внимание Манафорт. Той изрази разочарование от опитите за дискредитиране както на самия него, така и на победата на Тръмп на президентските избори в Съединените щати през ноември.