Съобщението беше направено от белгийския министър на заетостта Моника де Конинк. Румънските и български работници ще могат да получават разрешение за работа само в секторите, за които е обявено, че има недостиг на работна ръка.

Белгийските власти вече са уведомили Европейската комисия за решението си. По този начин Белгия се присъединява към Великобритания и Ирландия, които вече изпратиха съобщения до ЕК, че ще удължат рестрикциите за румънски и български работници след 31 декември 2011 г.

Белгия е взела решението си спрямо българите и румънците заради решението съседните й страни също да запазят ограничителния режим. Това заявява
министърът по заетостта Моника де Конинк, цитирана от вестник
"Дерниер йор", предаде БТА.

Договорът за присъединяване от 2005 г. позволява на страните от ЕС-25 (страните основателки и тези, които са се присъединили до 1 януари 2007 г.) да ограничат временно свободния достъп на работници от Румъния и България до трудовите им пазари.

Преходният период от общо седем години е разделен на три етапа - 2 плюс 3 плюс 2 години. След изтичането на седемгодишния период предпазна клауза позволява една страна членка да въведе отново ограничения, ако съществуват тежки сътресения на трудовия й пазар или опасност от такива (както постъпи Испания на 22 юли тази година), напомня агенцията.

Европейският комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор призова в четвъртък страните от ЕС, в които все още действат ограничения при наемането на работа на граждани на България и на Румъния, да отменят този режим. Същевременно Европейският парламент прие резолюция, призоваваща всички държави- членки да премахнат бариерите на пазара на труда за българи и румънци. Преходните мерки изтичат окончателно на 31 декември 2013 г.

В началото на декември стана ясно, че Германия отваря трудовия си пазар за българи. Остава изискването за разрешение за работа за български граждани с професионална квалификация, придобита с минимум двегодишно обучение, като отпада т. нар. пазарен тест.