Това заяви бившият енергиен министър в първия кабинет "Борисов", по чието време строежът на атомната централа бе спрян

Преди дни БАН оповести доклада си, в който се казва, че централата би била печеливша, ако е на стойност по-ниска от 10,5 милиарда евро, а собственият капитал, инвестиран и от стратегическия инвеститор, е до 30%. Останалата част трябва да се финансира от заем с лихва не по-висока от 4.5%.

"Доста превратно отразяване се получи на темата АЕЦ "Белене". Всъщност, при представянето на доклада представителят на БАН положи завидни усилия заключенията му да звучат позитивно. Но позитивното, което той посочи, нямаше нищо общо с резултатите от самия доклад. Той каза, че при всички останали условия проектът не е жизнеспособен. Той не е жизнеспособен, но тъй като са ни платили 2 милиона лева, смятаме че има възможности при спазването на тези условия. Само, че най-важното нещо, за да можем да преценим дали и до колко това е така, е този доклад да бъде представен за обсъждане, както се случи миналия път с доклада на HBC", коментира Трайков пред БНТ.

"При други обстоятелства, след едно от въвеждащите изречения, които направи проф. Тасев от името на БАН, като икономист аз бих спрял да го слушам по-нататък, защото той каза: в нашия анализ сме изследвали всички възможни варианти. Естествено, че не са, защото това не е възможно. Изследвали са определен обсег и това, което се знае от преди официалното представяне от 90-те няма нито един, при който проекта да е жизнеспособен", каза още той.

По повод идеята на ГЕРБ за промени в Конституцията, с които давността за приватизационни сделки от прехода да отпадне, представителят на Нова Република коментира:

"Далеч не съм убеден нито в чистотата на мотивите, нито в способността на държавата да въздаде справедливост толкова години назад". Трайков припомни, че през 1990 година България беше в банкрут, "а не страна с несметни богатства, които, видите ли, някой бил изкупил на безценица, както от ГЕРБ, а преди това и от БСП се опитват да внушават".