Днес се очакваше парламентът да гласува решение, с което да рестартира проекта "Белене". Оказа се обаче, че управляващите нямат готовност за внасяне на предложението. Те започнаха подписка, за да вкарат темата в пленарна зала. В крайна сметка заседанието приключи, а възобновяването на преговорите най-вероятно ще се обсъжда следващата седмица.

В проекторешението на ГЕРБ се предлага на правителството да се даде мандат за преговори с потенциални инвеститори с конкретни ограничителни условия за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадката "Белене".
С проекта се задължава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев да информира ежемесечно Народното събрание, ако има интерес от потенциални инвеститори и хода на преговорите.

Проекторешението на управляващите е подкрепено основно от депутати от ГЕРБ и един независим, като на първо място се е подписала председателят на парламента Цецка Цачева, съобщи Диан Червенкондев от ГЕРБ.
Той обясни, че проекторешенията за АЕЦ "Белене" вероятно ще бъдат обсъдени следващата седмица в пленарна зала.

Условията по евентуалната сделка зададе лично премиерът Бойко Борисов. Той бил възложил на министър Делян Добрев преговорите да се водят в парламента.

Почти всички депутати от икономическата комисия са се подписали под проекта за решение. В него се предлага цената на сделката да бъде не по-малка от направените разходи от българска страна, да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията с "Атомстройекспорт" и НЕК, да се поемат всички настоящи и бъдещи плащания и претенции, както и арбитражните производства.

В проекторешението се посочва още, че няма да има държавни гаранции по проекта. Също се предлага да се договори възможност НЕК да придобие дял от капитала на "Белене" по номинална стойност. България иска и гаранция за придобиване на проекта за изграждане. Тя е в размер на 200 млн. евро в полза на НЕК.

В своето проекторешение от БСП пък предлагат отмяна на решението на Народното събрание от март тази година за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене" и възлагане на Министерския съвет да осигури реализацията на проекта като защити националния интерес чрез държавното участие в него.

Левицата иска министър Добрев да информира на всеки три месеца парламента за реализацията на проекта "Белене" и за удължаване на срока на реакторите на АЕЦ "Козлодуй". Предложението е внесено от 26 народни представители от левицата, уточни депутатът Михаил Миков.

Кой стои зад ”Глобал пауър”? Познайте!