В решението на Арбитражния съд за АЕЦ "Белене" е записано, че НЕК дължи на "Атомстройекспорт" законната лихва, съгласно българското законодателство, до изплащане на пълния размер на дължимата сума.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова във времето за блиц контрол в парламентарната комисия по енергетика, предаде БТА.

По думите й, "Атомстройекспорт" е завела седем иска за близо 1,2 млрд. евро, срещу един насрещен от НЕК.

Арбитражът е признал около половината от претенциите на руската компания - три иска, свързани с подписано през ноември 2008 г. Допълнение 5 към договора между двете компании, което касае поръчка на оборудване с дълъг цикъл на производство.

Това Допълнение 5 е на стойност 673 млн. евро и арбитражът го разглежда като единственият документ в това дело, който може да се приеме като ключов. Платеният аванс по него, непосредствено след сключването му, е 84 млн. евро в полза на "Атомстройекспорт", посочи министърът.

Тя отбеляза, че останалите искове на руската компания, свързани с претенции за ескалация на цената, пропуснати ползи и неустойки от спирането на проекта, дейности извън обема на договора и необходимост от демобилизация, са отхвърлени като неоснователни.

Стойността на иска, който е уважен на практика, реално е 550 млн. и 841 хил. евро, каза Петкова. Според нея сумата е намалена с преведения аванс, като е приспаднат и уваженият насрещен иск на НЕК за 880 хил. евро.

НЕК и "Атомстройекспорт" имат 30-дневен срок, за да преценят дали ще обжалват решението на Арбитражния съд за АЕЦ "Белене", дали ще пристъпят към неговото изпълнение или към друга форма на комуникация, считано от 15 юни, дата на връчване на арбитражното решение, каза министърът.

"Към момента не мога да отговоря какво ще правим, защото решението е предмет на сериозен анализ от адвокатите и на двете страни", коментира още тя.

По думите й решенията, които се представят в арбитражното решение по отношение на произведеното оборудване са няколко - НЕК да го плати и да стане негов собственик, да го предостави на руската страна за обратно изкупуване или заедно с "Атомстройекспорт" да го продаде на трета страна.