По-рано бесъобщено за две жертви, но в последствие се оказа една. От Спешния център във Враца съобщиха, че жената, смятана да удавила се в село Нивянин, е жива, приета е в болница в състояние на хипотермия.

Изчезналият вчера 25-годишен пастир във Врачанско беше намерен мъртъв.

Вижте снимки >>>>


В село Нивянин ситуацията е най-тежка. Две трети от населеното място са под вода, съобщи bTV. Приливната вълна дошла бързо и заляла селото през нощта, електричеството и мобилните комуникации били прекъснати. Хората били известени за идващата опасност с камбанен звън.

Срутени са около 30 къщи в селото, то е в бедствено положение.

На евакуираните е осигурена минерална вода, по-късно е пристигнала и храна. 

На хората, останали без покрив, ще бъде осигурена помощ.

Във Врачанско преливат водеми, има отнесени мостове и удавени животни. В няколко населени места започна евакуация на населението. Заради преливане на близкия язовир по обед бяха евакуирани обитателите на осем къщи в най-ниската част на село Голямо Пещене. В съседното село Горно Пещене приливната вълна е съборила жилищни и стопански постройки, щетите са за хиляди левове

В Бели Извор има отнесени улици, наводнени са над сто къщи.

В село Девене са отнесени два моста. В област Враца е обявено е бедствено положено в селата Нивянин, Борован и Малорад, където продължава да вали, и язовирите са препълнени.

В Мездра евакуират хора от по-ниските части на града.

Бедствено е положението в 7 села на община Родопи, като най- тежко е в Храбрино.

Залят е пътят София – Своге в два участъка. Пороят наводни и къщи в софийските квартали Орландовци и Бенковски.

Лошите метеорологични условия прекъснаха тока на 31 хил. клиенти на ЧЕЗ. Министерството на околната среда и водите предупреждава за повишения на речните нива в Западна и Централна България – посочени са Струма, Места, Марица и Арда.

Осигурено е постоянно наблюдение на критичните участъци, както и на водните обекти, реките и язовирите.

Движението по много от пътищата в страната е затруднено също заради падналите дъждове.

Препоръчва се да се ограничат скоростите в района на Искърското дефиле, където склонове се срутват и има опасност от падане на камъни на шосетата.

12 села от община Своге са в бедствено положение.

15 къщи от Реброво са блокирани от водата и хората не могат да излязат от домовете си. Наложи се спасяването им с лодки на Гражданска  защита.

11 бяха жертвите на пороя във варненския кв. "Аспарухово" през юни. 23 юни бе обявен за Ден на национален траур.