Делото, което започна през 2014 година, днес намери своята развръзка, съобщиха от пресцентъра на съда.

Районните магистрати осъдиха Мехмед А. на 10 години "лишаване от свобода" и глоба в размер на 50 000 лева за това, че в периода от 1 август 2009 г. до 23 септември 2009 г. е транспортирал бременна жена от варненското село Каменар до Гърция с автомобил. Превел я е през границата на ГКПП Кулата и я е настанил в жилище в Гърция, за да продаде бебето.

Съучастничката на Мехмед - Славка А., която го е придружавала при извеждането на бременната от България, получи присъда от 6 години затвор и 30 000 лева глоба. И двамата трябва да излежат присъдите си при строг режим.

Третият осъден търговец на бебета е Йордан А. Той ще лежи 10 години в затвора и ще трябва да плати глоба в размер на 50 000 лева. Мъжът е признат за виновен за това, че на 26 февруари 2010 г. е транспортирал бременна жена от град Средец до Гърция, като я е превел през ГКПП Капитан Петко войвода. До 9 април с.г. Йордан А. е настанил бъдещата майка в жилище в Гърция, за да продаде новороденото й дете.

Единственият, който получи условно наказание от 3 години "лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок, но и глоба от 15 000 лева, е Руси Х., който бе признат за виновен за това, че за една седмица през юни-юли 2008 г. е приел в жилището си бременна жена с цел продажба на детето й.

Присъдите на Районния съд в Бургас не са окончателни и могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок.