В 70% от случаите има информация за бащата, така че вероятно става въпрос за голям брой модерни семейства без брак, пише в. "24 часа", позовавайки се на статистика от Националния статистически институт.

Браковете през 1945 г. са били около четири пъти повече, отколкото са били през миналата година - 82 хиляди срещу 20 хиляди през 2013 г., сочи статистиката.

От 2001 г. до 2011 г. два пъти са се увеличили хората, които съжителстват, без да са сключили официален брак, като делът им достига 8% от населението.

Феноменът на безбрачните съжителства всъщност е станал популярен през 90-те години на миналия век, казва доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека на БАН.

От всички съжителства без брак 70% са сред младите възрастови групи от 16 до 39 години. С увеличаване на възрастта делът намалява и сред населението на 40-49 години е 16%, а сред хората над 50 години - 14%.

"Представите за семейство сред младото поколение очевидно се променят", казва доц. Димитрова. Причината според експерта е, че хората, които са обвързани, искат първо да стабилизират връзката си и след това евентуално да се обвържат законово.

Изследванията показват, че след раждането на първо дете съжителствата обикновено се трансформират в официален брак.

Въпреки това в анкета мнозинството от младите хора (61.8%) отговарят, че решението дали ще се оженят, или не, не зависи от това дали имат дете с партньора си.

Друга статистическа промяна е в средната възраст на сключващите брак. При мъжете само за 2-3 години тя се е вдигнала от 28 на 30 години. При жените стойността е сравнително стабилна, като през 2012 г. е била 27 години, а през 2013 - 27 и три месеца.