Това съобщи д-р Александър Кобаков, лекар-ординатор в Родилното отделение на лечебното заведение, цитиран от агенция "Фокус". Първото дете, което е починало часове след раждането, се е родило около 2 часа през нощта. Смъртта е предизвикана от тежки, вродени, несъвместими с живота аномалии, което е показала и аутопсията. Патологоанатомите са поставили диагноза – агенезия на белият дроб и диафрагмална херния. Въпреки проследяването на бременността от женска консултация и направения ултразвук, тези аномалии не са били открити преди раждането на детето.

От Велинград в отделение е изпратена жена с мъртъв плод, чийто живот ние трябваше да спасим поради опасността от коагулационни нарушения в кръвта на майката, каза още д-р Кобаков. Смъртта на плода е установена от личния акушер-гинеколог, водил нейната консултация. Към момента, трупът на детето е приведено за аутопсия, която да установи причините за смъртта му.

По третия смъртен случай поради асфиксия в резултат на напречното положение на плода, се води разследване срещу дежурния лекар в нощта на 14 срещу 15 юни.

Здравословното състояние и на трите жени е стабилно и няма опасност за живота им. Поради следствена тайна, се въздържаме от коментари по случая и даваме пълно съдействие на разследващите власти, добави лекарят. Окръжната прокуратура в Пазарджик разследва два случая с починали бебета. Това съобщи Снежана Стоянова, говорител на прокуратурата в областния град.