Данните показват, че най-много са били ражданията в трите месеца – август, септември и октомври, съобщиха от лечебното заведение.

В първото тримесечие на годината новородените са 861, а от тях 23 са близнаци. През април, май и юни бебетата са 993. Тогава са родени и първите за годината тризнаци. И идва рекордното трето тримесечие, когато малчуганите са 1060. Грижите на специалистите от “Майчин дом” са потърсили не само жени от София, но и от други градове.

Изключително сме щастливи от факта, че в “Майчин дом” всяка година регистрираме най-много раждания за цялата страна. Статистиката показва, че 1054 жени от страната и 1860 от София са ни се доверили.”, казва изпълнителният директор доц. Иван Костов и допълва: “Това е така, защото тук професионалистите са на изключително високо ниво. Тук е най-големият Акушеро-гинекологичен център в България и не на последно място – тук са най-добрите специалисти по неонатология в страната”.

От началото на годината до края на месец септември в болница “Майчин дом” са родени 545 недоносени бебета. За всички тях грижи са полагали специалистите от Клиниката по неонатология – най-голямата такава в страната, която е оборудвана и с най-съвременна апаратура.

Нищо не може да се сравни с гледката на една жена, прегръщаща новороденото си дете. Затова екипът ни работи с цялото си сърце и най-вече с цялата си експертиза, за да се грижим за недоносени бебета, някои от които с екстремно ниско тегло”, споделя проф. Боряна Слънчева, завеждащ Клиниката по неонатология в “Майчин дом”.