На 17 срещу 18 април през нощта 40-годишната акушерка Емилия Ковачева била с юмруци и шише, както и душила 4-дневното момиченце Никол, защото плачело повече от другите бебета в отделението и я изнервяло. Боят е записан от видеокамерите в неонатологията.

Ковачева бе обвинена в опит за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. В събота Софийският градски съд остави акушерката за постоянно в ареста.

На специална пресконференция днес д-р Валери Нецов бе категоричен, че веднага щом в болницата са установили влошеното състояние на момиченцето, е била разпоредена проверка и незабавно е свикана комисия, която да преразгледа целия случай, предаде "Фокус".

Детето е транспортирано в "Токуда" на 18 април около 19.30 ч., а на 22 април, когато от лечебното заведение е подаден сигнал в полицията за наличие на черепно-мозъчна травма на бебето, в "Софиямед" бил назначен специалист, който да изгледа видеозаписите от камерите в неонатологията. Камерите в болницата обаче не се следят в реално време, а се използват само за следствени действия.

"Всички бяхме толкова шокирани, че никой не си помисли да скрие деянието. Работя 33 години в акушеро-гинекологията и такова нещо не съм виждал, не съм и чувал. Нашата работна теза беше, че някой просто е изтървал бебето, изплашил се е и е замълчал. Никой не е предполагал това, което камерите показаха", заяви началникът на АГ отделението в „Софиямед”.

Д-р Нецов определи случилото се, като "една човешка трагедия, която можеше да се случи на всеки, навсякъде".

Ако Емилия Ковачева не работеше тук, това щеше да се случи в друга болница, на други хора. Тя е една от най-добрите ни акушерки, няма никакви оплаквания срещу нея. Когато тя е на смяна нощем, знаеш, че всичко ще бъде направено, както трябва - не е конфликтен човек, има чувство за хумор, приятна жена е”, допълни той.

Гинекологът обаче нападна медиите, защото никой не помислил за родителите на бебето и за децата на акушерката.

"Тази трагедия се разпространява по всички канали, без да си даваме сметка, че това е огромен стрес и за всички роднини и познати на замесените страни", каза д-р Нецов.

Той заяви, че когато е станало ясно, че немският пилот Андреас Лубиц е разбил умишлено самолетът в Алпите, близките на загиналите са се молили за родителите му и подчерта, че това била разликата с нашето общество.

Управителят на „Софиямед” Йордан Пелев допълни, че още от първия ден след инцидента поддържа връзка с близките на пострадалото бебе.

"Уверих ги, че веднага щом разберем причината за влошаването на състоянието му, ще ги уведомя лично и го направих в първия момент, в който имаше виновник”, категоричен бе Пелев.

Той уточни, че акушерката е работила две последователни смени или общо 24 часа по собствено желание. По думите му това не е практика в болницата, а специално Ковачева е работила 24 часа за втори път през тази година. Тя е пожелала да работи така, за да може след това да излезе в отпуск.

Управителят на "Софиямед" съобщи, че ще бъде въведен нов тип видеонаблюдение, благодарение на което майките, чрез персонален код, ще могат да гледат 24 часа в денонощието на живо какво се случва с бебетата им, докато те са на територията на болницата.

По думите на Пелев, „Софиямед” е едно от малкото лечебни заведения, които разполагат с видеонаблюдение и това е причината случаят да се разкрие толкова бързо.

СЕМ се събира заради кадрите с насилието

Съветът за електронни медии ще обсъди на заседанието си следващата седмица кадрите, излъчени в медиите, в които акушерката Емилия Ковачева малтретира бебето Никол, съобщи председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов, цитиран от БНР.

Във вторник ще е готова и основата за преценка дали медии са нарушили закона.

В края на миналата седмица в някои сайтове и телевизии изтекоха кадри от насилието, което акушерката оказва върху новороденото, а СЕМ беше сезиран от редица неправителствени организации.