От превозвача излязоха с позиция по повод поредния подобен случай.

В събота група деца на около 14 години издебват, когато охраната на Локомотивното депо във Варна тръгва на обход и едно от тях - 14-годишният Даниел Костов започва да се катери върху локомотив, който му е харесал за снимка.

Цялото депо е маркирано със знаци за опасност и предупреждения за риска от волтова дъга, подчертават от БДЖ. По норматив контактната мрежа се намира на височина между 5,8 и 6 метра.

Даниел се качил върху локомотива и протегнал ръка с телефона си, за да си направи снимка. Удрят го 25 хиляди волта напрежение и се чува силен гръм. Ученикът е транспортиран във Военноморската болница във Варна в изключително тежко състояние. Даниел е със 65 процента изгаряния и борбата за живота му продължава.

Преподавател по техника на високите напрежения от Техническия университет в София коментира, че в момента на токовия удар се развива температура от над 6 хиляди градуса, а въздухът става на плазма.

Разстояние от 2 метра и по-късо до контактната мрежа е директен риск за живота, като кой е моментът, в който ще се появи волтовата дъга, зависи от влажността на въздуха и от жеста на посягане към мрежата.

Експертът пояснява, че детето е имало огромен късмет, тъй като се е получила ударна вълна, която го е изхвърлила от локомотива. Късмет е също, че е възникнал само един заряд и веднага след това автоматичната защита на електропровода се е включила и това е предотвратило още един унищожителен удар, допълват от националния жп превозвач.

Обучителен филм за риска от модата да се снима под жиците с 25 хиляди волта напрежение вече е заснет от ученици за ученици по програмата "Опасни игри" - национална кампания, подкрепена от БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), МВР, Столична община и Държавна агенция за закрила на детето, като ръководител на проекта.

Изработени са информационни брошури, съвместно с БДЖ и НКЖИ, одобрени по този проект и разпространени още от септември, 2016 г. по гари и училища.

От БДЖ е изготвен и информационен електронен продукт за Правилата за безопасно поведение в районите на железопътния транспорт.