Къде ще бъдат намалени или направо спрени влаковете? Засега е потвърдено спирането на около 50 влака и те засягат пътниците от София към Карлово, от Русе към Стара Загора и от Мездра към Враца и Видин.

Междувременно, почти в цялата страна вече се събират подписи от пътниците срещу спирането на влакове. По информация на Нова ТВ събраните подписи до момента са няколко хиляди.

Най-тежко съкращенията ще засегнат редовните пътници в районите на Мездра, Горна Оряховица и по подбалканската линия от София до Сливен. Това става ясно от телеграмата, която вече е разпратена към гарите в страната.

"Част от тези населени места не се обслужват и от автобусен транспорт. Особено на границите между общини и области”, обяснява Сергей Александров, редактор в сайта „Железниците днес”.

Транспортният министър Ивайло Московски вече обяви, че ако от системата паднат 140 влака, неминуемо ще се съкращава и персонал. Отговорът на синдикатите - национална стачка.

"Тръгнат ли масовите уволнения, започваме подготовка на национална стачка. Ще се съкратят 140 влака и не по-малко от 1500 служители - това не е майтап”, казва Петър Бунев от Синдиката на железничарите към КНСБ.

Транспортното министерство аргументира съкращенията с орязания с 40 милиона лева бюджет за следващата година. Според синдикатите обаче това не е достатъчно.

Защото през следващия програмен период на оперативна програма „Транспорт” акцентът е именно върху подобряването на железопътната инфраструктура.

"Това са 800 милиона евро. Обезсмислят се европроектите. Те са защитени с някакъв трафик. А този трафик се намалява с една трета”, добавя Петър Бунев.

А колко точно са влаковете, които ще спрат в началото на годината, все още не е ясно. 7 гари стават спирки, уволняват хората.