Съгласно наредбата за медицинските и психологическите изисквания към персонала, който осъществява железопътни превози на пътници и товари, всеки машинист подлежи на проверка с дрегер за алкохол или друго упойващо вещество преди застъпване на дежурство. 

Разследването на Дир.бг показа обаче, че въпреки записаното в наредбата, че проверката трябва да е за алкохол или друго упойващо вещество, нито БДЖ, нито частните жп превозвачи проверяват служителите си за употреба на наркотици.

Днес от Министерство на транспорта съобщиха специално за Дир.бг, че в дружествата „БДЖ-Пътнически превози” и ”БДЖ-Товарни превози” са закупени тестери за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози.

За проверки на машинистите и помощник-машинистите в "Пътнически превози" са купени 300 броя дрегери, а за ”Товарни превози” бройката е 100. Срокът на годност на дрегерите е за период от една година и затова са в ограничени количества, уточняват от транспортното ведомство. Тестерите са разпределени към локомотивни депа и контролни органи, упълномощени да извършват проверки с тях.

Проверките с новите тестери, които са за шест вида наркотици - кокаин, опиати, амфетамин, метаамфетамин, бензодиазепини и канабис - ще бъдат извършвани при наличие на външни признаци, даващи съмнение за състоянието на машинистите - например, особени поведение и реакция или при получен сигнал за такива, допълниха от Министерство на транспорта.

Тези проверки обаче няма да се извършват масово, както проверките за алкохол. В края на м.г. от БДЖ съобщиха, че за 2017 г. освен задължителните тестове преди застъпване на смяна, са били направени над 500 проверки за алкохол на машинисти. От тях само в три случая е установена употреба на алкохол.