Днес транспортният министър Ивайло Московски напразно чака в комисията по транспорта Владислав Горанов, който не се появи там, въпреки че беше в парламента.

Заседанието на комисията беше насрочено за 10.30 часа като за него дойдоха  Московски, изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров и народните представители, членуващи в комисията. Председателят й Гроздан Караджов (РБ) изчака 20 минути, но поради неявяването на Горанов, отмени заседанието.

Реалистичният вариант на стратегията за оздравяване на железопътната компания предвижда 210 милиона лева за купуване на нови вагони и погасяване на кредити за период от 7 години. В оптимистичния вариант тази сума скача до 430 милиона лева.

Министърът на финансите Владислав Горанов е категоричен, че няма да подкрепи Стратегията за развитие на БДЖ, поне не и в този вид, съобщи Дарик.

„Имаме много бележки по нея, които трябва да намерят отражение и тогава", каза министърът. „Стотици страници са примерите могат да бъдат много", категоричен бе той.

Горанов коментира, че сега се отпускат около половин милиард лева годишно на БДЖ, а за да се стигне до спасяване на компанията, трябва да се решат и други проблеми в транспорта.

„В самата стратегия са описани много варианти за решаване на въпроса, според мен има много резерви в приоритизирането на железопътния транспорт", каза Горанов.

Министърът посочи, че автобусните превози по един или друг начин създават натиск върху железницата.

Финансовият министър каза, че едва ли ще се стигне до реализация на оптимистичния вариант на стратегията за 430 милиона лева.

Вестник "Дума" изнесе информация, че шефът на БДЖ Владимир Владимиров е решил да прави собствен футболен отбор, като за целта е назначавал футболисти и треньори на длъжности в поверената му компания. Преди време той поискал финансиране от Горанов за отбора през БДЖ, но това му било отказано, пише вестникът.