Изборът на Любен Дилов-син стана на заседание на коалиционния съвет и ръководството на парламентарната група, съобщиха от пресцентъра на БДЦ.

В съобщението се посочва, че изборът е съобразен с факта, че през последните два месеца председателят на партия "България без цензура" Николай Бареков е зачестил с изявления от името и вместо парламентарната група на БДЦ.

От коалицията добавят, че се ръководят от Коалиционен съвет и взимат колективно и равнопоставено общи решения, които зазапред ще огласяват чрез говорителя си и чрез ръководството на парламентарната си група.

През февруари 2015 година ще бъде свикан общ делегатски форум на партиите, съставляващи коалицията, добавят от БДЦ. На него те ще препотвърдят приоритетите си от предизборната кампания и ще очертаят правилата и критериите за разширяване на коалицията за предстоящите местни избори.

От БДЦ добавят, че са опозиция на управляващата в момента коалиция и са го доказали нееднократно при гласуванията на кабинет и бюджет. Те потвърждават, че са готови да подкрепят необходимите реформи, "въпреки че в бюджет 2015 те са несравнимо по-малки спрямо дадените предизборни обещания".

От БДЦ намират реформите, които управляващите са заявили в съдебната система, МВР и пенсионната политика за "някаква, макар и плаха стъпка в правилната посока".

Следим внимателно дебата в тези сфери и ще преосмислим подкрепата си за отделните стъпки, ако те се разколебаят, пише в съобщението.

От коалицията добавят, че очакват от Николай Бареков да се съобразява с правилата, които сам е подписал и да продължи да бъде достоен представител в Европейския парламент.

В събота Николай Бареков оттегли безусловната си подкрепа за парламентарната група на БДЦ, заяви самият той в изявление до медиите.

Той поясни, че оттегля подкрепата си за парламентарната група, но не и към депутатите от ББЦ. Бареков припомни, че именно тези депутати - Светлин Танчев, Стефан Кенов, Мартин Иванов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров в петък са гласували против конфискацията на парите на хората от пенсионните фондове.