Акцията е стартирала в 6.30 ч. тази сутрин на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тя е по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Проверяват се всички места, в които са концентрирани лица, за които има съмнения за незаконно пребиваване у нас. Претърсват се хостели, хотели, адреси. Когато задържаните са чужденци, ще бъде потърсено съдействие от Държавната агенция за бежанците.

Бакалов коментира на пресконференция, че се е повишил броят на задържаните на северната и западната ни граница и посочи, че междинната цел на емигрантите у нас е София, откъдето могат да заминат за Западна Европа.

Задържани са 206 души, седем от които са установени като обявени за общодържавно издирване.

Образувано е едно досъдебно производство по чл. 159а от НК. На 18 управители на обекти в столицата (хостели, хотели, квартири, търговски обекти, заведения за хранене) са връчени призовки за налагане на административни наказания.

В страната са проверени 4141 души, по-голямата част от които са чужденци, посочват от прокуратурата.

Възниквал, обаче въпросът къде ще се настаняват задържаните, предаде БГНЕС.

От началото на година до 30 септември в страната са задържани 3855 имигранти, а други 4431 - от турските власти по наш сигнал, уточни Лазаров. 15 126 души не са допуснати да влязат на българска територия.

За същия период са разкрити и задържани 472 граждани от най-различни националности, занимаващи се с трафик на хора у нас.

Председателят на БЧК Христо Григоров заяви междувременно, че се очаква нова бежанска вълна, но все още не е ясно колко голяма ще бъде тя. Пред журналисти в Кърджали Григоров каза:

"Много сме притеснени и много сериозно се готвим".

Той поясни, че към момента държавата се е справила и ситуацията с бежанците е под контрол, съобщи БТА.

По думите на председателя на БЧК притесненията на организацията са от това, че само през последните 2 месеца в съседна Турция са влезли между 160 000 и 200 000 души.

"Това за тази държава е голямо бреме", категоричен бе Григоров.

Според него, ако ситуацията в Турция не е под контрол, означава, че една голяма част от бежанците ще искат да минат през България и да тръгнат към Европа.

За нова, по-голяма бежанска вълна в България съобщи наскоро и зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов. Той обяви, че само през септември у нас са регистрирани над 1000 души.

Тогава премиерът Георги Близнашки коментира, че е нужно да се мобилизират всички ресурси и да не се допусне нова масирана бежанска вълна, защото страната се намира в "доста тежко финансово положение".