Инцидентът е станал вчера пред 67-мо ОДЗ на ул. "Хемус" №10.

Около 8.30 ч. водех 4-годишния си син на детска градина. На тротоара се разминахме с млада жена, която водеше голям ротвайлер на каишка. Бяхме ги подминали вече, когато чух ръмжене и с периферното си зрение видях, че кучето ме напада”, разказва потърпевшият Мирослав Енков.

Той е захапан за лакътя, докато се опитва да предпази детето си. Бащата е категоричен, че нито той, нито момченцето му са предизвикали с нещо агресията на животното.

Кучето беше с повод, но без намордник. Собственичката, според мен, реагира нагло – обърна се и просто избяга по най-бързия начин”, допълни Енков.

Мъжът е подал жалба в полицията срещу стопаните на животното.

Куче, което хапе и представлява опасност за деца, за мен, няма право да живее. Това е огромно куче, ротвайлер, готово да убие”, коментира потърпевшият.

Мирослав Енков добави, че възнамерява да заведе граждански иск срещу собствениците на кучето, защото предвидените от закона глоби са много ниски.

Бях излязъл и видях как господина с детето тръгваха към детската градина и кучето ги нападна. Той се притесни и се завъртя, за да предпази детето. Кучето продължи да напада. Младото момиче едва го удържаше без намордник и след това избяга”, разказа очевидец на случката.

Кметът на район „Слатина” Наталия Стоянова поясни, че задължително кучетата се разхождат на повод, а агресивните – с намордник. Това е описано в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Предвидените санкции са от 100 до 200 лв.

На територията на детски градини, площадки и паркове, където има деца и хора, е забранено да се разхождат кучета без повод и без намордник. Има си конкретни места за разхождане на кучета”, добави Стоянова.

По закон, при недостатъчни грижи и надзор за животно, собственикът може да бъде наказан с до три години затвор или с пробация и глоба до 5000 лв.