Коалицията между Русия, Иран и Ирак и режима в Дамаск срещу тероризма трябва да победи в гражданската война в Сирия. В противен случай Сирия може да бъде унищожена, предупреди сирийският президент Башар ал Асад, цитиран от Ройтерс и БТА.

Асад каза пред иранска телевизия, че е уверен в ефективността на коалицията, и определи шансовете й за успех като големи, въпреки че призна, че вероятно ще бъде платена висока цена.

"Ако не победим, това ще има ужасни последици за Близкия изток, като целият регион може да бъде разрушен", подчерта в същото време той в интервюто, откъси от което бяха разпространени от сирийското президентство в акаунта му в Туитър.

Сирийският президент разкритикува оглавяваната от Съединените международна коалиция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", която нанася въздушни удари в страната му без негово разрешение вече една година. През този период насилието в Сирия се увеличи, посочи той.

В същото време Асад покани западните държави да се присъединят към четиристранната коалиция. Ако те го направят сериозно и искрено, или ако поне спрат да подкрепят терористите, ще постигнем резултати много по-бързо, отбеляза той, цитиран от Франс прес.

Сирийският президент подчерта, че всички разговори за това каква да е политическата система и кой да управлява страната са нейна вътрешна работа, предаде Ройтерс.

Международните опоненти на Асад поставят оставката му като предварително условие за политическо уреждане на конфликта в Сирия.

В последно време се наблюдават нюанси в позициите на някои западни страни, които допускат възможността той да остане на власт през преходен период.

АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?