Крал Фелипе Шести и премиерът Мариано Рахой, както и премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон присъстваха на церемонията на площад "Каталуния" в Барселона. Участниците скандираха "Не ме е страх! Не ме е страх!"

Минутата мълчание бе отбелязана близо до мястото, където бял микробус се вряза сред пешеходци снощи на оживената улица "Ла Рамбла". В нападението бяха убити 13 души и ранени над 100.

Борбата срещу тероризма е "глобална битка" и главен проблем за Европа, каза Мариано Рахой.

Той благодари на спешните служби за работата им, както и на многобройните послания за солидарност и подкрепа, получени от цял свят след вчерашната трагедия в Барселона.

Рахой говори на съвместна пресконференция в каталунската столица с Карлес Пучдемон.
"Ние можем да работим заедно, да действаме като екип", подчерта Рахой.



Меркел: Терорът няма да ни победи

Германският канцлер Ангела Меркел изказа своите съболезнования към роднините на загиналите в атаката в Барселона и заяви, че тероризмът няма да надделее над свободния начин на живот, отстояван от испанския град.

"Преди всичко ние сме обединени в дълбока скръб за хората, чийто живот бе брутално ограбен в един прекрасен слънчев ден, докато вероятно са били на почивка", се казва в изявлението на Меркел за вчерашния атентат.

"Но ние сме обединени в решимостта си да не позволим на тези убийци да застанат между нас и начина ни на живот", добавя тя.

По думите на канцлера Барселона е процъфтяващ град, който е "красив, толерантен, жизнерадостен" и където хора от всички страни и култури съжителстват в мир. Тероризмът "не може да ни победи", заключава Ангела Меркел.