Испански съдия е анулирал през март 2015 г. решение за експулсирането от страната на имама Абделбаки Сати, заподозрян, че е имал влияние върху терористите от Каталуния.

Мотивът на съдията за анулиране на решението бил, че имамът не представлявал опасност, съобщи испанското правосъдие, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съдия от Кастельон, град в Източна Испания, в който Абделбаки Сати излежавал присъда от 4 години за трафик на наркотици, преценил през 2015 г., че мароканецът полага усилия за интеграция в испанското общество, се казва в изявление на съдебните власти, потвърждаващо информация на испанския в. "Мундо".

Съдията решил, че мароканецът е извършил само едно престъпление, че работел и не представлявал в неговите очи действителна и достатъчно сериозна заплаха за обществения ред.

Абделбаки Сати, който беше на 44 години, загина миналата сряда в експлозия в къща в Алканар, където се правели експлозиви от атентаторите. Той живееше в град Рипол в Северна Каталуния, откъдето са и голяма част от атентаторите, извършили нападенията в Барселона и Камбрилс.

Смята се, че имамът е радикализирал членовете на терористичната група, съставена основно от братя и от много млади хора.

Един от останалите живи членове на групата каза вчера в съд в Мадрид, че имамът искал да извърши самоубийствен атентат.

В Рипол хората го описват като човек, който говорел малко и не се отклонявал в проповедите си от предписанията на Корана.

Абделбаки Сати на няколко пъти е ходил в Белгия. Там той е бил за три месеца в началото на 2016 г.