Испанската телевизия разпространи кадри от мястото, където вчера беше убит шофьорът на микробуса, отнел живота на 15 души в Барселона преди шест дни. Мароканецът Юнес Абуякуб беше застрелян от полицаи на 40 километра от каталунската столица. Той бил разпознат от местен жител.

Останалите живи заподозрени терористи бяха отведени в съд в Мадрид. Един от тях заявил, че са подготвяли много по-голяма операция с експлозиви, предаде БНТ.

Испанската полиция претърси няколко апартамента в град Рипол, където са живели повечето от 12-те терористи, извършили атаките в Каталуния преди шест дни.

Градът е северно от Барселона, близо до границата с Франция. Колата, използвана от терористите в Камбрилс, е била засечена от камера в Париж заради превишена скорост.

Френските власти не знаят защо автомобилът е бил във Франция. Жерар Колон, вътрешен министър на Франция, заяви, че не са знаели за тази клетка, която беше изцяло испанска.

Испанската полиция потвърди, че имамът, който е радикализирал мароканските нападатели, е загинал при експлозията в къща в град Алканар.

Четиримата останали живи заподозрени терористи бяха отведени до специализиран съд в Мадрид. Те ще бъдат обвинени в тероризъм, убийство и незаконно притежание на оръжие.

Сред тях е Дрис Уакабир, който сам се предаде след атентата в Барселона, както и Мохамед Аяла, притежател на автомобила "Ауди", използван за атаката в Камбрилс.

Подготовката за процеса срещу тях може да отнеме месеци. Испанската прокуратура поиска всички задържани да останат в ареста и да им бъде отказана гаранция.

На улица "Ла Рамбла", покрусени жители на каталунската столица и гости на града продължават да отдават почит към паметта на загиналите 15 души.