Дълбоко потресен съм от нападенията в центъра на Барселона, при които загинаха и бяха ранени много граждани. Това се посочва в позиция на държавния глава Румен Радев по повод терористичната атака в Барселона.

"Дълбоко потресен съм от нападенията в центъра на Барселона, при които загинаха и бяха ранени много граждани. Това е поредна терористична атака срещу европейска държава, която изисква да бъдем единни в борбата с тази обща за всички наши общества заплаха.

В този труден момент България стои редом с приятелския испански народ. Съпричастни сме с болката на семействата, загубили своите близки, и се надяваме извършителите на тези престъпления да получат бързо и справедливо наказание. Солидарността и волята в борбата с терора ще надделеят над мракобесието", се казва в изявлението на държавния глава.

В телеграма до испанския си колега Мариано Рахой премиерът Бойко Борисов изрази искрените съболезнования на българското правителство за жертвите при днешния терористичен акт в Барселона.

"Дълбоко сме потресени от тази проява на жестокост и насилие над мирни граждани и изразяваме солидарност и безрезервна подкрепа към испанския народ. За подобни действия няма и не може да има оправдание", посочва премиерът.

Той заявява и решимостта на българското правителство да продължи активно да участва в борбата на международната общност срещу тероризма.

Вярвам, че Обединена Европа ще победи тероризма и страха. Мислите и емоциите ми са насочени към Барселона. Няма цели, които да оправдаят насилственото отнемане на човешки живот. Това пък написа във фейсбук министърът на външните работи Екатерина Захариева.

"С дълбока скръб посрещнах новината за нападението в Барселона, довело до човешки жертви и множество пострадали. Потресени сме от тази проява на жестокост и агресия и вярваме, че виновниците за този акт на насилие ще понесат отговорността си.
В този тежък момент, разтърсил целия свят, изразявам най-искрена приятелска и човешка съпричастност към скръбта на близките на пострадалите, солидарност и подкрепа за испанския народ." Това Захариева написа в телеграма до своя испански колега Алфонсо Мария Дастис Кеседо, съобщи МВнР.